- 800 g pręgi wołowej,
- 1 kg cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki kminku,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka
Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy mięso na rumiano na dużym ogniu. Mięso dokładamy do cebuli, całość zalewamy wrzątkiem tak, aby przykrył mięso. Do mięsa dodajemy kminek, koncentrat pomidorowy, majeranek, ocet i dusimy pod przykryciem około 2 - 2,5 h - aż do miękkości mięsa. W tym czasie doprawiamy gulasz do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Po upływie 2 godzin cebula powinna się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec duszenia należy zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody. Wszystko zależy od tego ile wrzątku dolaliśmy. Gulasz podajemy z kaszą lub świeżym pieczywem, obowiązkowo z ogórkiem. Smacznego 😉