Sałatka z kaszy bulgur z warzywami, jajkiem i pysznym sosem a'la tysiąca wysp to pyszna i zdrowa propozycja na drugie śniadanie lub lunch w pracy. Obok zdrowej kaszy mamy tutaj rzodkiewki, pomidory i kiszone ogórki oraz odrobinę koperku. Mimo, że sos do sałatki to majonez połączony z ketchupem, a to połączenie przywodzi raczej na myśl fast-food niż zdrowe odżywianie, to jest go tutaj niewiele w porównaniu z pozostałymi składnikami. Majonez spełnia rolę tłuszczu, dzięki czemu sałatka jest dobrze zbilansowana. Całość smakuje naprawdę pysznie. Czasami jajko zastępuje pokrojoną szynką i też świetnie się tu sprawdza.
Więcej przepisów na "zdrowsze" sałatki
- Śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim
- Sałatka z cieciorką i awokado
- Sałatka z quinoa i szparagami
- Sałatka z kaszą jaglaną i bobem
Ta sałatka jest idealna, by zabrać ją na lunch do pracy.
Sałatka z kaszą bulgur i jajkiem
Składniki (3 porcje):
- 100g kaszy bulgur,
- 3 średnie jajka,
- 300g pomidorów lub pomidorków koktajlowych,
- 160g ogórków kiszonych,
- 100g rzodkiewek,
- 25g ziaren słonecznika,
- 2 łyżki koperku,
- SOS A'LA TYSIĄCA WYSP:
- 35g majonezu,
- 20g ketchupu,
- 10g musztardy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
* Przy cukrzycy ciążowej używamy ketchupu "bez cukru" (jest taki dostępny na rynku, bodajże marki Kotlin) i majonezu "bez cukru" (jest taki marki Roleski, do kupienia w Lidlu).
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni na wolnym ogniu często mieszając, aż się ładnie zarumienią. Patelnię zdejmujemy z ognia i ziarna studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, a po wystudzeniu obieramy i kroimy w większą kostkę. Podana waga warzyw jest już po obraniu. Warzywa kroimy: ogórki i pomidory w kostkę, a rzodkiewki w półplasterki.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego!