- 200g białej fasoli,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 4 ziela angielskie,
- 1 l bulionu,
- 200g wołowiny,
- 200g łopatki wieprzowej,
- 200g kiełbasy,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- papryka ostra do smaku
- 2 łyżeczki tymianku,
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy wodę i moczymy kilka godzin, najlepiej zostawić ją na całą noc. Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła do miękkości, dodajemy szczyptę soli. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Mięso płuczemy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy mięso i smażymy.
Gdy mięso będzie gotowe dodajemy słodką paprykę i koncentrat, chwilkę jeszcze smażymy. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone warzywa, tymianek i gotujemy do ich miękkości. W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy fasolę i kiełbasę i ponownie zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zupy, szybko mieszamy, żeby śmietana się nie zważyła (można ją wcześniej zahartować). Jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Życzę smacznego 😉