Fasolówka czyli zupa fasolowa

Mimo, że za oknem było wczoraj prawie 20 stopni i słoneczna pogoda, to mnie jesień tak naprawdę kojarzy się z rozgrzewającymi zupami, ciepłym kocem i gorącą herbatą. Mam nadzieję, że polska złota jesień zostanie z nami jak najdłużej, a tymczasem proponuję Wam pyszną, bardzo treściwą zupę. Smakiem przypomina troszkę fasolkę bo bretońsku, ale nie jest tak gęsta i ma o wiele więcej składników. Zupa ta jest naprawdę sycąca, polecam jej przygotowanie.
Fasolówka

Fasolówka

Składniki:

  • 200g białej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 l bulionu,
  • 200g wołowiny,
  • 200g łopatki wieprzowej,
  • 200g kiełbasy,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • papryka ostra do smaku
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

 

Fasolę zalewamy wodę i moczymy kilka godzin, najlepiej zostawić ją na całą noc. Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła do miękkości, dodajemy szczyptę soli. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Mięso płuczemy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy mięso i smażymy.

Gdy mięso będzie gotowe dodajemy słodką paprykę i koncentrat, chwilkę jeszcze smażymy. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone warzywa, tymianek i gotujemy do ich miękkości. W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy fasolę i kiełbasę i ponownie zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zupy, szybko mieszamy, żeby śmietana się nie zważyła (można ją wcześniej zahartować). Jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Życzę smacznego 😉

 

Fasolówka

Fasolówka

Fasolówka

Fasolówka





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź