Spaghetti z bobem i bazylią

Uważam, że myślicie tak jak ja, że bób to zdecydowany król lata 🙂 Uwielbiam jeść go samego, ale wykorzystuje go również do dań. Na pierwszy ogień pójdzie spaghetti z bobem. Spaghetti to należy jeść zaraz po przygotowaniu, odgrzewane już tak nie smakuje. Do pasty z bobu konieczny jest dodatek śmietany, aby nie była taka klejąca. Całość jest bardzo kremowa, mocno "bobowa" i bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi bazylii.
Składniki:

  • bób 500g,
  • makaron spaghetti 300g,
  • garść listków bazylii,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • śmietana kremówka 200g,
  • masło 1 łyżka,
  • sól,
  • pieprz kolorowy
Przygotowanie:
 

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Bób dzielimy na dwie części. 2/3 ugotowanego bobu wkładamy do blendera, dodajemy garść listków bazylii i miksujemy za pomocą blendera na pastę. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pastę z bobu, chwilkę smażymy i dodajemy śmietanę.

Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy, chwilkę gotujemy doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem. Przygotowany sos łączymy z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem i posypujemy pozostałym bobem. Można dodatkowo danie oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i listkami bazylii. Od razu podajemy. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź