KOPIEC KRETA
Składniki:
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 100g masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 i 1/2 szklanki maślanki,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- KREM:
- 600g śmietany kremówki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50g czekolady gorzkiej,
- 3-4 banany,
- sok z cytryny
Przygotowanie:
CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki na ciasto wsypujemy do miseczki. Dolewamy maślankę i ostudzone masło i miksujemy wszystko na gładką masę. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie wlewamy do niej ciasto. Pieczemy je około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika, ale pozostawiamy je na około 20-25 minut, żeby nam za bardzo nie opadło.
Po wyjęciu ciasto studzimy. Z ciasta łyżeczką wydrążamy miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
KREM: Śmietaną ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce lub kroimy z mniejszą kostkę i mieszamy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę.
Ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie, gorąco polecam. Życzę smacznego 😉
Zdjęcie nadesłała Ania z blog Fabryka Pomysłów
Pani Ania pisze: “Czas przygotowania jest podobny do wersji proszkowej, a smak o niebo lepszy.”