Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję serniczek na zimno, który na pewno stanie się hitem! Napiszę krótko, smakuje jak marzenie 🙂 Kruchy i maślany ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa, puszysta czapa z bitej śmietany, słodkie bezy i kwaśne maliny. Niebo w gębie 🙂
W serniczku tym nie ma żelatyny, ale sztywność uzyskujemy przez dokładne ubicie kremówki z mascarpone oraz dodatek białej czekolady. Dzięki temu sernik ma bardzo delikatny i kremowy smak. Owoce, bita śmietana i bezy od razu przywodzą na myśl słynny deser eton mess stąd nazwa mojego wypieku. Sernik jest prosty do wykonania, ale trzeba dokładnie ubić śmietankę, aby sernik nie wypłynął z formy. Czekolada musi być też wystudzona, aby cała masa nam się nie zwarzyła.
Mąż ze szwagrem stwierdzili, że to najlepszy serniczek na zimno jaki jedli. Każdy prosił o dokładkę. Sernik zniknął w ekspresowym tempie. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 75-80g masła,
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego z wiaderka,
- 200g białej czekolady,
- 250g śmietany kremówki 36%,
- 150g serka mascarpone,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- MALINOWY SWIRL:
- 250g malin,
- 25g cukru,
- DEKORACJA:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- Mini bezy,
- 125g malin,
- listki mięty
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Spód tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Można użyć także rantu cukierniczego. Rant wówczas ustawiamy bezpośrednio na podkładzie tortowym lub paterze. Ciasteczka kruszymy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy. Wyrównujemy.
MALINOWY SWIRL: Maliny i cukier umieszczamy w garnuszku. Całość zagotowujemy i gotujemy około 3-5 minut często mieszając. Następnie maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powinniśmy otrzymać gęsty malinowy mus. Mus studzimy. Odkładamy 3 łyżki musu, aby polać nim wierzch deseru. A resztę musu użyjemy do środka.
MASA SEROWA: Do większej miski wkładamy ser z wiaderka. Miksujemy go przez chwilkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy ją, aby była letnia i ciągle płynna. W misce umieszczamy serek mascarpone i kremówkę. Ubijamy je mikserem na puszysty krem. Tak otrzymany krem śmietanowy dodajemy do miski z serem i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników. Do czekolady dodajemy 1 łyżkę masy śmietanowo-serowej, aby ją zahartować. Następnie czekoladę wlewamy do pozostałych składników i mieszamy delikatnie do połączenia. Masę serową wylewamy do tortownicy. A na wierzchu robimy kleksy z musu malinowego. Delikatnie wykałaczkę robimy esy-floresy, aby mus malinowy rozprowadzić po całym wierzchu sernika. Tortownicę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Gdy sernik stężeje to wyjmujemy go z tortownicy lekko odkrawając nożem od brzegów. Dekorujemy go śmietaną kremówką ubitą na sztywno. Na wierzch śmietany wykładamy małe beziki i świeże maliny. Całość polewamy odłożonym (3 łyżki) musem malinowym.
Życzę smacznego!
Pyszne.
Wygląda wspaniale ?
W opisie wykonania zapomniala Pani napisac o ekstrakcie wanilii i nie dodalam. Ale mysle, ze i tak bedzie pyszne 🙂
Dzisiaj sie chlodzi i przez noc, jutro wykonczenie. Masa na szybko byla fantastyczna 🙌
Bardzo dziękuję za miły komentarz ❤️ Mam nadzieję, że zasmakuje ☺️