Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam nasz wielkanocny wypiek. Cała moja rodzina uwielbia bezy więc w tym roku zaskoczyłam bliskich bezowymi gniazdkami udekorowanymi czekoladowymi jajeczkami. W bezowych wypiekach fajne jest to, że można je upiec już kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Tak więc bezowe gniazdka upiekłam w czwartek. Krem najlepiej wyłożyć w niedzielę rano, aby beza troszkę skruszała. Natomiast pokruszone ciasteczka oreo i czekoladowe jajeczka najlepiej wyłożyć tuż przed podaniem na stół. Dzięki temu będą prezentowały się świeżo, nic nam się nie rozpuści. Czekoladowe jajeczka mają cukrową otoczkę więc przy kontakcie z kremem śmietankowym zaczynają się rozpuszczać.
Takie bezowe wielkanocne gniazdka zachwycają nie tylko podniebienie, ale i oko. Gorąco polecam na przyszłe święta wielkanocne!
Zobaczcie też moje inne propozycje na ciastka bezowe TUTAJ.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- BEZY:
- 4 białek z jajek L (140g),
- 200g drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- DODATKOWO:
- 300g śmietany kremówki,
- 125g serka mascarpone,
- 3 ciastka oreo,
- Jajeczka czekoladowe
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na bezy najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Można użyć cukru zwykłego, ale najlepszy efekt uzyskamy przy cukrze drobnym.
Białka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Wówczas stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy około 2 minut. Miksujemy tak długo, aż dodamy cały cukier. Wówczas zatrzymujemy mikser, zbieramy ewentualnie ze ścianek cukier, który się nie połączył z białkami i dodajemy go do środka. Ubijamy razem jeszcze 3 minuty. Powinniśmy otrzymać gęstą, błyszczącą pianę bezową. Zatrzymujemy mikser i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze kilkanaście sekund do połączenia składników.
Pianę bezową przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskamy bezowe gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku gniazdka przy pomocy małej łyżeczki robimy delikatnie dołek. Bezowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 100-105 stopni, góra-dół około 1 h 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy bezy w środku na 30 minut, bez otwierania piekarnika. Najczęściej zostawiam bezy w środku do całkowitego wystudzenia.
Bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.
Schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubijamy na sztywną masę. Krem śmietankowy przekładamy do szprycy zakończonej tylką gwiazdką i wyciskamy na bezowe gniazdka. Na wierzch kruszymy ciasteczka oreo (tylko ciemne ciastko, białą część odkładamy) oraz układamy jajeczka czekoladowe.
Najlepiej jajeczka ułożyćt 1-2 godziny przed podaniem, bo od kontaktu ze śmietaną zaczną się rozpuszczać.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Do dekoracji użyłam Milka mini eggs.
Pyszne❤
Wow jakie piękne 🙂 Brawo!
Przepis rewelacyjny-:)) łatwe w wykonaniu i oczywiście pyszne-:)) polecam???
Bardzo dziękuję 🙂