Uwielbiamy wypieki drożdżowe. Praktycznie co tydzień przygotowujemy jakieś bułeczki, chałkę lub drożdżowe ciasto. Bardzo polubiliśmy też potrawy przygotowane z mąki pełnoziarnistej. Są one bogatsze w błonnik więc wspomagają pracę naszych jelit i regulują funkcjonowanie układu trawiennego. Co więcej, po zjedzeniu produktu pełnoziarnistego dłużej pozostajemy syci. Czemu zatem raz na jakiś czas nie przygotować słodkości w zdrowszej wersji?
Pełnoziarniste drożdżówki z jagodami to właśnie drożdżowy wypiek w zdrowszej wersji. Przygotowane są bez białej mąki oraz cukru (odrobina cukru idzie tylko do rozczynu). „Lukier” przygotowany jest z kremu proteinowego (bez cukru). Ich przygotowanie nie różni się niczym od tradycyjnych drożdżówek. Tak samo przygotowujemy najpierw rozczyn, później ciasto wyrasta i formujemy bułeczki. Po upieczeniu bułeczki są puszyste i mięciutkie. Można je przygotować w wersji wegańskiej zamiast mleka używając np. napoju sojowego, migdałowego itp. i pomijając wówczas smarowanie drożdżówek przed samym pieczeniem żółtkiem z mlekiem. Najlepiej smakują pierwszego dnia po przygotowaniu, ale taki urok ciast drożdżowych. Jednak przechowywane szczelnie w zamkniętym pojemniku będą równie smaczne na drugi dzień.
SKŁADNIKI (8 sztuk):
- CIASTO:
- 260g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- 25g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczki cukru,
- 120g banana,
- ½ szklanki mleka,
- 40g masła,
- Szczypta soli,
- NADZIENIE:
- 150g jagód,
- 1 łyżka ksylitolu,
- DODATKOWO:
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka,
- Krem proteinowy o smaku białej czekolady,
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Banana miksujemy blenderem na mus.
Do podrośniętego rozczynu dodajemy banana oraz stopniowo mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto kilka minut – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia.
Jagody mieszamy z ksylitolem tuż przed wyłożeniem na drożdżówki (aby nie puściły soku). Jeśli używamy jagód mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy porcję nadzienia jagodowego. Bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach, góra-dół.
Krem proteinowy przekładamy do szklanej miseczki i podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofali. Krem się rozpuści i będzie płynny niczym czekolada. Nie podgrzewamy za długo, a tylko do momentu aż krem zrobi się rzadszy – o konsystencji lukru. Kremem polewamy drożdżówki. Zastygnie on na drożdżówkach po chwili.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Krem proteinowy o smaku białej czekolady kupiłam w Lidlu.
2) Drożdżówki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.