Mięciutkie i puszyste, wilgotne, w smaku słodko-kwaśne - zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na porcję letnich słodkości. Czerwona porzeczka, to po truskawkach, drugi owoc, który uwielbiam w wypiekach. Jestem wielbicielką słodko-kwaśnych smaków, a tak właśnie smakują wypieki z porzeczkami. Dzisiejsze babeczki to babeczki ucierane, które oprócz podstawowych składników w swoim składzie zawierają jeszcze jogurt naturalny. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu, bo długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepsze będą ze szklanką herbaty, polecam!
SKŁADNIKI (18 sztuk):
- BABECZKI:
- 165g masła,
- 160g cukru,
- 8g cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 270g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150g gęstego jogurtu naturalnego,
- DODATKOWO:
- 300g czerwonej porzeczki,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy porzeczki, mieszamy.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.
Babeczki możemy przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Życzę smacznego!
Jak dla mnie przepis rewelacja! Muffinki wyszły smakowo genialnie! Polecam??
Cieszę się bardzo, że smakowały 🙂
Czy mogą być inne mrożone owoce czy lepiej świeże ?
Tak, mogą być inne owoce. Mogą być mrożone 😉