Placki marchewkowe to świetny sposób na przemycenie dzieciom marchewki. Jest ona niewyczuwalna w smaku. Nadaje placuszkom pięknego pomarańczowego koloru. Placki są słodziutkie, mięciutkie, puszyste. Do ciasta można dodać rodzynek wówczas należy zmniejszyć ilość cukru (lub nawet zupełnie z niego zrezygnować). Placuszki podajemy z powidłami śliwkowymi. Polecam je na śniadanie.
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
- 1 szklanka startej marchewki (120g),
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki cukru,
- ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego (100g),
- 120g mąki,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- DODATKOWO:
- Olej do smażenia,
- Powidła śliwkowe do podania,
- Cukier puder do oprószenia,
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki (z boku tarki). Do miski wbijamy jajko, dodajemy gęsty jogurt naturalny, cukier i mieszamy rózgą lub łyżką do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy chwilkę do powstania jednolitego ciasta.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta i rozpłaszczamy ją formując placka. Zachowujemy odstępy, bo placki urosną. Placki smażymy na średnim ogniu na rumiano około 2 minut z jednej strony. Placki obracamy na drugą stronę i dosmażamy przez 2 minuty. Możemy smażyć je na suchej patelni lub posmarować odrobiną oleju.
Podajemy oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem powideł śliwkowych.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Do ciasta można dodać garść rodzynek.