Gofry lubi każdy. Dzisiejszy przepis na gofry to przepis autorstwa Michela Roux - francuskiego szefa kuchni pracującego w Wielkiej Brytanii. Są to pyszne i chrupiące gofry, mało słodkie, a więc można podawać je z rożnymi dodatkami, syropami i polewami. To co je wyróżnia to brak proszku do pieczenia w cieście oraz spora ilość masła. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Polecam na deser.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka,
- 15g cukru,
- 160g mąki pszennej,
- 270ml mleka,
- Odrobina skórki startej z cytryny,
- 50g masła,
- Szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, cukier, skórkę z cytryny oraz 1/3 mleka. Miksujemy do połączenia stopniowo dodając resztę mleka. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-5 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Życzę smacznego!