Jajka faszerowane można podać na milion sposobów, podobnie jak pierogi czy naleśniki. Bardzo popularnym nadzieniem jest nadzienie pieczarkowe. Przygotowanie jajek faszerowanych to przysłowiowa bułka z masłem. Jajka najpierw gotujemy na twardo. Następnie obieramy i kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miseczki. Następnie żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy ulubione dodatki i majonez. Tak przygotowaną pastą napełniamy połówki białek i gotowe. Najlepiej jajka napełniać przed podaniem, bo po dłuższym czasie spędzonym w lodówce jajka z wierzchu obsychają i już nie będą tak ładnie się prezentowały.
Teraz w okresie wielkanocnym przyda się Wam szczególnie nowy sposób na nadzianie do jajek.
SKŁADNIKI:
- 6 jajek,
- 150g pieczarek,
- ½ małej cebuli,
- 1 łyżka majonezu,
- ½ łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- Sól,
- Pieprz,
- 1 łyżka masła do smażenia,
- DODATKOWO:
- majonez
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy je ze skorupek. Każde jajko przekrawamy na pół. Ostrożnie wyjmujemy żółtko i przekładamy je do miseczki. Żółtka rozgniatamy widelcem.
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pieczarki z cebulą. Smażymy razem kilka minut do momentu wyparowania wody. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem, a następnie studzimy.
Do miseczki z żółtkami dodajemy wystudzone pieczarki, natkę i majonez. Mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałą pastą napełniamy połówki białek.
Przed podaniem na każde jajko dodatkowo wykładamy około ½ łyżeczki majonezu i posypujemy natką.
Życzę smacznego!