Bułeczki cynamonowe (Cinnamon rolls)

Cinnamon rolls czyli bułeczki cynamonowe to amerykański klasyk. Są pyszne, mocno cynamonowe, mięciutkie i pulchne. Mają kształt ślimaczków. Powstają poprzez posmarowanie drożdżowego ciasta cynamonowym masłem. Następnie ciasto zwijamy w roladę, którą kroimy na kawałki. Przed samym pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, aby miały piękny kolor po upieczeniu. Bułeczki po wystudzeniu polewamy lukrem. Bardzo popularna jest też wersja polewy z serkiem Philadelphia. Te bułeczki są naprawdę pyszne. Będą idealne na śniadanie, a także na deser.

Bułeczki cynamonowe (Cinnamon rolls)

Bułeczki cynamonowe (Cinnamon rolls)

SKŁADNIKI (20-24 sztuki):

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mleka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 70g masła,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 500g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 70g masła,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 20g cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 10-12 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.

Jajko i żółtka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło,  Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x30cm. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe zostawiając marginesy 2cm z jednej strony (z tej, którą będziemy sklejać). Zwijamy roladę. Dokładnie zlepiamy końce rolady. Ostrym nożem kroimy roladę na 10-12 kawałków. Powstanie nam 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo ślimaczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 30-45 minut do ponownego podrośnięcia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.

NADZIENIE: Mieszamy ze sobą cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy. Powinno być letnie lub lekko ciepłe. Tuż przed smarowaniem bułeczek mieszamy rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem.

Przygotowanie nadzienia cynamonowego

Przygotowanie nadzienia cynamonowego

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1)  Można użyć zamiennie 7g drożdży suszonych. Wówczas należy je tylko wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i postępować tak jak w przepisie.

Bułeczki cynamonowe (Cinnamon rolls)

Bułeczki cynamonowe (Cinnamon rolls)

Inspiracja





12 komentarzy

  1. Dziękuję za przepis. Wyszły przepyszne☺️

  2. Dokładnie tak,idealnie ?

    • cukiereczek

      Piękne ?

  3. Są obłędne i wbrew pozorom banalne do zrobienia!

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  4. mega smaczne ❤️

    • cukiereczek

      Miło mi 🙂

    • Kasiu, dziękuję za przepis. Mąż dzisiaj upiekł bułeczki i są przepyszne, bardzo delikatne. Dobrze, że zrobił od razu podwójną porcję 😁

      • cukiereczek

        Cieszę się bardzo, że smakują ♥️ Polecam się!

Zostaw odpowiedź