Naleśniki – przepis podstawowy

Tego przepisu brakowało mi na blogu. Podstawowy przepis na naleśniki jest równie ważny co podstawowy przepis na pierogi. Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników. Można je przygotować na miliony sposobów. Jedni wolą je na słodko, inni na wytrawnie. Niektórzy wolą grubsze, a inni cieniutkie jak papier. Już od dawna robię je według podanego dziś przepisu i wychodzą idealne za każdym razem. Bardzo ważne jest, aby ciasto przed smażeniem odstało 30 minut.

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy

SKŁADNIKI (10-12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju (opcjonalnie),
  • DODATKOWO:
  • Smalec lub olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło.

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Przygotowanie ciasta na naleśniki

Po tym czasie na rozgrzanej patelni  smażymy cienkie naleśniki.

Smażenie naleśników

Smażenie naleśników

Przed każdą wylaną porcją ciasta na patelnię wlewamy/wkładamy odrobinę tłuszczu.

Życzę smacznego!

Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy





2 komentarzy

  1. Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?

    • cukiereczek

      Nie, są bardzo proste do przygotowania ?

Zostaw odpowiedź