Kurczak w parmezanowej panierce to mój ulubiony sposób na podanie kurczaka. Podałam do niego duszone warzywa, które na myśl przywodzą składniki ratatuj. Z duszenia pomidorów, papryki, cukinii i bakłażana powstaje pyszny, gęsty warzywny sos. Do tak przygotowanego kurczaka nie potrzebujemy już ziemniaków ani kaszy. Możemy ewentualnie podać pieczywo. Możemy też kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, a na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli i całość zapiec w piekarniku.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- KURCZAK:
- 500g piersi z kurczaka,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Olej do smażenia,
- PANIERKA PARMEZANOWA:
- ½ szklanki bułki tartej,
- ½ szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu (lub grana padano),
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1/3 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- DODATKOWO:
- 3 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- SOS WARZYWNY:
- 1 papryka,
- 1 cukinia (250g),
- 1 bakłażan (240g),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce (400g),
- 2 łyżeczki oregano,
- 3 łyżki oleju,
- Sól,
- Pieprz,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
PRZYGOTOWANIE:
KURCZAK: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z plastrów rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa). Mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
Mieszamy ze sobą składniki panierki parmezanowej.
Na jeden talerz wysypujemy 2-3 łyżki mąki, a na drugi panierkę parmezanową. Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je.
Kotlety z kurczaka panierujemy najpierw w mącę. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie maczamy w jajku i panierujemy w panierce parmezanowej lekko ją dociskając do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.
SOS WARZYWNY: Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy paprykę przez 5 minut. Przekładamy ją do większego rondla. Następnie przez 5 minut smażymy cukinię i przekładamy ją do papryki. Kolejno smażymy bakłażana przez 5 minut i dodajemy go do reszty. Następnie smażymy cebulę, a pod koniec dodajemy czosnek. Dodajemy je do rondla. Całość zalewamy pomidorami z puszki, zagotowujemy. Sos dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 5 minut tzn. do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przyprawy i sos doprawiamy do smaku.
Kotlety podajemy z dodatkiem sosu warzywnego.
Życzę smacznego!