Bardzo lubię połączenia mięsa i owoców. Często do duszonych mięs dodaje suszone morele czy żurawinę. Mango także świetnie sprawdza się jako dodatek do dań wytrawnych. Przekonałam się o tym przygotowując żeberka w sosie bbq z choutneyem z mango.
Moja dzisiejsza propozycja na sałatkę łączy w sobie smaki owocowo-warzywne z kurczakiem. Oprócz mango mamy tutaj awokado, pomidorki, cebulę i ogórka oraz sałatę rzymską. Sałatka bardzo ładnie prezentuję się na dużym talerzu, ułożona każdym składnikiem osobno. Przed podaniem wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem vinegret.
Sałatkę możemy dodatkowo wzbogacić o garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Naprawdę świetnie tutaj pasują.
SKŁADNIKI (6 porcji):
- Podwójna pierś z kurczaka,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Olej do smażenia,
- 1 główka sałaty rzymskiej (około 200g),
- 1 mango,
- 1 awokado,
- 75g pomidorków koktajlowych,
- Pół długiego ogórka,
- Pół małej czerwonej cebuli,
- SOS:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 1 i ½ łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu umieszczamy w słoiczku. Słoiczek zakręcamy i chwilkę nim potrząsamy tzn. aż wszystkie składniki się połączą.
Każdą z piersi z kurczaka kroimy na pół. W ten sposób otrzymamy 4 kotlety. Oprószamy je z obydwu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso na rumiano, po około 3 minuty z każdej strony. Mięso wyjmujemy i pozwalamy mu odpocząć 5 minut. Po tym czasie mięso kroimy w plastry.
Sałatę wcześniej płuczemy. Następnie kroimy ją lub rwiemy rękoma na mniejsze kawałki. Sałatkę wykładamy na większy talerz. Na środku talerza umieszczamy pojemniczek na sos.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Aby nie ściemniało możemy je skropić sokiem z cytryny. Ogórka (razem ze skórką) kroimy w półplasterki. Pomidorki kroimy na pół, a większe na cztery części. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
Wszystkie składniki układamy promieniście na talerzu. W pojemniczek wlewamy przygotowany sos. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy sosem.
Życzę smacznego!