Lekki torcik z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na pyszny torcik przełożony prostym kremem śmietankowym i pieczonym rabarbarem. Torcik jest niewysoki. Biszkopt kroimy tylko na 2 części. Ciasto jest lekkie i kremowe. Smakuje słodko-kwaśno. Łączy w sobie wiosenne smaki rabarbaru i truskawek. Jest proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy pracę rozłożyć sobie odpowiednio w czasie. Biszkopt i rabarbar można upiec wcześniej wówczas samo przełożenie ciasta zajmie chwilkę. Aby rabarbar ładnie prezentował się w cieście warto wybrać łodygi o czerwonym kolorze. Rabarbaru nie obieramy.

Polecam także przepis na biszkopt z rabarbarem i kremem śmietankowym.

SKŁADNIKI :

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju,
  • PIECZONY RABARBAR:
  • 150g rabarbaru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 250g serka mascarpone,
  • 400g śmietany kremówki,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • Odrobina aromatu waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • Mały słoiczek konfitury truskawkowej (około 100g),
  • Płatki białej czekolady do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce dalej ubijając. Ubijamy kilka minut aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Po upieczeniu biszkopt studzimy, zeskrobujemy wierzchnią skórkę i kroimy go na pół.

PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

PIECZONY RABARBAR: Rabarbar kroimy w kostkę. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Następnie polewamy go sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Rabarbar zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu rabarbar studzimy.

MASA ŚMIETANOWA: Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: W tortownicy układamy pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go równomiernie połową ponczu. Na biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie konfiturę truskawkową. Następnie równomiernie wykładamy pieczony rabarbar. Następnie na rabarbar wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy całość drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy resztą ponczu. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. Ciasto możemy obsypać płatkami czekoladowymi.

Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego 🙂

Lekki torcik z rabarbarem

Lekki torcik z rabarbarem





4 komentarzy

  1. Czeka w lodówce na jutrzejszych gości 😉

    • cukiereczek

      Aneta mam nadzieję, że będzie smakował 🙂

  2. Bardzo dobre ciasto ale następnym razem dodam większa ilość rabarbaru. Całość faktycznie jak tort, rodzina zachwycona;)

    • cukiereczek

      Ciasto wyszło znakomite!

Zostaw odpowiedź