Na blogu znajdziecie już bułeczki jogurtowe. Znajdziecie także bułeczki na maślance. Przyszła więc pora na bułki kefirowe. Bułeczki przygotowane z dodatkiem kefiru są miękkie i puszyste. Idealnie pasują do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Długo zachowują świeżość. Ciasto na bułeczki jest dość klejące więc trzeba je formować dłońmi oprószonymi mąką. Starajmy się nie dosypywać więcej mąki wówczas bułeczki będą delikatniejsze w smaku.
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- 500-550g mąki pszennej typ 650,
- 25g świeżych drożdży,
- 180ml wody,
- 200g kefiru,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 7 łyżek ziaren słonecznika
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni na rumiano. 2 łyżki odkładamy na wierzch bułeczek, a resztę dodajemy do ciasta.
Do miski wsypujemy mąkę. W mące robimy dołek, do którego wkruszamy drożdże. Drożdże zalewamy miodem i połową ciepłej wody. Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto będzie dość luźne.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki. Ciasto będzie klejące. Postarajmy się nie dosypywać więcej mąki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Tuż przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Bułeczki pieczemy około 20-25 minut, do zarumienienia.
Życzę smacznego 🙂
Kolejny przepis wypróbowany ?? Bułeczki są przepyszne i mięciutkie jeszcze na drugi dzień ?? Szybkie i łatwe w wykonaniu, wystarczy trzymać się przepisu ?
Wyszły idealne 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały!
Czy można wieczorem wyrobić ciasto i pozwolić mu wyrosnąć, włożyć je do lodówki a rano po prostu podzielić na bulki i upiec? ☺️
Myślę, że tak 😉
Kolejne tym razem z innymi dodatkami pysznie puszyste ☺️
Bardzo mi miło ?
Bułeczki wyszły idealne, puszyste i smakowite:) będę robić częściej;) oczywiście spróbuję inne Pani przepisy 🙂
Piękne 🙂 Cieszę się, że smakują!
Czy można zastąpić drożdże świeże drożdżami w proszku? Jakie wtedy proporcje?
Tak, 7g.
Pyszne bułeczki!
Cieszę się, że smakują 😉
Czy nadadza sie do hamburgerow?
Myślę, że tak ?