To najprostszy sposób na przygotowanie żeberek wieprzowych. Żeberka wychodzą mięciutkie, mięso z łatwością odchodzi od kości. Po uprzednim podsmażeniu dusimy je na wolnym ogniu pod przykryciem około półtorej godziny. Do ich przygotowania użyłam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego.
Żeberka w sosie pasują idealnie do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Jako dodatek do żeberek proponuje domowe buraczki z papryką, które przygotowujemy latem do słoika.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1-2 łyżki mąki,
- Sól,
- Pieprz,
- Smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pas żeberek kroimy na mniejsze części. Cebule obieramy i kroimy kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Wkładamy żeberka i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się brązowe z obu stron. Żeberka przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebule. Smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Przekładamy ją do mięsa.
Na patelnię wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zeskrobując z patelni „smaczki” z mięsa. Wodę z patelni przelewamy do garnka. Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość garnka zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W między czasie sos mięsny doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gdy mięso jest już miękkie to mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa na brązowo oraz wykorzystaniu wszystkich „smaczków” ze smażenia.
2) Ilość mąki zależy od ilości wody użytej do duszenia. Dodajmy ją stopniowo.