Zupa gulaszowa z fasolą i mięsem mielonym

To moja kolejna zupa z dodatkiem fasoli. Na blogu znajdziecie m.in.:

  • Fasolówkę czyli treściwą mięsną zupę fasolową,
  • Karmuszkę czyli zupę fasolową z Warmii i Mazur.

Przy takich zupach mamy dwa rozwiązania. Możemy kupić gotową fasolę z puszki lub ugotować ją sami (uprzednio namoczoną 12 godzin wcześniej).

Dzisiejsza zupa oprócz fasoli zawiera marchewkę, pomidory i mięso mielone. Zupa jest pyszna, sycąca, rozgrzewająca, a przy tym łatwa i szybka do przygotowania. Będzie idealna na chłodniejsze jesienne i zimowe dni.

Zupa gulaszowa z fasolą i mięsem mielonym

Zupa gulaszowa z fasolą i mięsem mielonym

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 700g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 3-4 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebule w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i marchewkę. Smażymy razem kilka minut aż mięso się ładnie zarumieni. Wówczas dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz oregano, mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy ją 4-5 szklankami wody. Całość zagotowujemy. Następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-30 minut (do miękkości marchewki).

Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i pomidory w puszce. Zupę ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego 😉

Zupa gulaszowa z fasolą i mięsem mielonym

Zupa gulaszowa z fasolą i mięsem mielonym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź