Dawno nie było na blogu przepisu na żeberka. Ten rodzaj mięsa pojawia się rzadziej w mojej kuchni, Króluje kurczak, mięso mielone, szynka wieprzowa i schab. Od czasu do czasu sięgam właśnie po żeberka, karkówkę czy indyka. Żeberka lubię najbardziej duszone w kapuście lub w sosie własnym. Aczkolwiek uwielbiam przygotowywać je na słodko. Piekłam je w sosie barbecue i były naprawdę palce lizać. Niedawno dusiłam je razem z suszonymi owocami, na wzór TEJ wołowiny, i smakowały także pysznie. Jeśli lubicie mięsa na słodko to ten przepis jest dla Was. Mięso pieczemy ponad godzinę, a wcześniej marynujemy je przez noc w lodówce. Po upieczeniu żeberka są soczyste, mięciutkie, słodkie. Danie wydaje się nietypowe, ale zapewniam, że jest pyszne. Charakteru dodaje przepyszny sos z mango. Sos ma smak słodko-słono-pikantny. Świetnie sprawdzi się też do innych dań mięsnych. Do tak przygotowanych żeberek najlepiej pasują frytki lub pieczone ziemniaczki.
SKŁADNIKI (6 porcji):
- 1 kg żeberek,
- MARYNATA:
- 200g sosu barbecue,
- 3 łyżki suszonej żurawiny,
- 1 łyżka miodu,
- SOS Z MANGO:
- Pół małej cebuli,
- 1 mango,
- 125g pikantnego ketchupu,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 2-3 łyżeczki sosu sambal oelek,
- Sól,
PRZYGOTOWANIE:
MARYNATA: Żurawinę bardzo drobno siekamy. Mieszamy ze sobą sos barbecue, miód i żurawinę. Żeberka przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Mieszamy je tak, aby marynata pokryła mięso z każdej strony. Nie dodajemy ani soli ani pieprzu. Żeberka odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Żeberka po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Żeberka powinny leżeć jedno obok drugiego (a nie jedno na drugim). Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Żeberka pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni, zdejmujemy folię aluminiową i mięso pieczemy jeszcze 15 minut. W tym czasie wierzch żeberek powinien się ładnie zarumienić.
Gdy żeberka się pieką to przygotowujemy sos.
SOS Z MANGO: Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ przekładamy do naczynia. Miksujemy je blenderem na mus. Żurawinę i cebulę bardzo drobno siekamy. Do mango dodajemy sos sambal oelek, ketchup, żurawinę i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą soli. Sos jest gotowy.
Żeberka podajemy z sosem z mango.
Życzę smacznego 🙂