To obiad dla prawdziwego mężczyzny. Oprócz mięsnych pulpecików mamy tutaj także boczek. Sos jest delikatny. Możemy wzbogacić go o dodatek kwaśnej śmietany. Do takich pulpecików świetnie pasuje surówka z ogórków lub ogórek kiszony. Świetnie jako dodatek sprawdzą się ziemniaki czy kasza.
SKŁADNIKI :
- PULPECIKI:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- SOS:
- 100g boczku wędzonego,
- 2-2,5 szklanki wody,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
PULPECIKI: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Szklimy ją na patelni. W misce umieszczamy mięso, połowę cebuli, jajko i bułkę tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami obsmażamy pulpeciki. Podsmażone pulpeciki przekładamy do rondla.
SOS: Boczek kroimy w kostkę. Obsmażamy go na rumiano na patelni, na której smażyliśmy mięso. Gdy będzie gotowy to przekładamy go do pulpecików. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu boczku dodajemy 1 łyżkę mąki. Chwilkę ją smażymy aż się zarumieni i stopniowo podlewamy wodą. Masa powinna nam gęstnieć. Mieszamy i zeskrobujemy smaczki z mięsa. Gdy woda się zagotuję to przelewamy ją do rondla z pulpecikami.
Pulpeciki zagotowujemy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut często mieszając.
Do sou możemy dodać 1 łyżkę śmietany pod koniec smażenia.
Życzę smacznego 🙂