…czyli Käse-suppe mit Hackfleisch – znana zupa serowa z mięsem mielonym z kuchni niemieckiej. Pyszna, gęsta, kaloryczna, kremowa zupa, którą uwielbia cała moja rodzina. Podajemy ją z czosnkową bagietką. Przepis na domowe czosnkowe bagietki znajdziecie TUTAJ. Smakuje wyśmienicie, świetnie rozgrzewa. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie. Do zupy możemy dodać także paprykę.

Zupa serowa

Zupa serowa

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 pory,
  • 1 cebula,
  • 300g pieczarek,
  • 2l wody,
  • 200g serka topionego śmietankowego,
  • 200g serka topionego ziołowego,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pory kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w plasterki i obsmażamy na patelni.

W dużym garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć. Następnie dodajemy pieczarki i mieszamy. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę serki topione i mieszamy. Zupę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia się serków. Wówczas zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.

Zupę doprawiamy dopiero pod koniec gotowania, bo serki topione są słone.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Jeśli zupa wydaje nam się za rzadka możemy zagęścić ją 2 łyżkami mąki rozrobionymi w odrobinie zimnej wody. Zupa z upływem czasu gęstnieje – tzn. jak postoi troszkę po ugotowaniu.

2) Do zupy możemy dodać pokrojoną w kostkę paprykę.

3) Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego.

Jeśli przygotujesz zupę serową to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





36 komentarzy

  1. Zupa genialna 🙂 przepis łatwy, miły i przyjemny, robi się szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy, a smak… mmm 🙂

    • cukiereczek

      Bookloverinka dziękuję za miłe słowa 🙂 Bardzo się ciesze, że smakowała 🙂

  2. Aga

    Zupka wyszła pyszna! A mój mąż(który zup nie lubi) był zachwycony 🙂
    Pozdrawiam!

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

    • A ja nie wiem co się stało, ale zupa wyszła bez smaku…. Robiłam wszystko tak jak w przepisie i taka bezpłciowa wyszła ….

      • cukiereczek

        To zupa serowa, sam ser w sobie jest dość mdły, dlatego trzeba ją dobrze doprawić ? Co więcej, nie zastąpionym dodatkiem jest tutaj bagietka ziołowa zapiekana.

  3. Zupa pyszna!!!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała 😉

    • Przepyszna zupa 🍲 ja która toleruje tylko rosół Wam to mówię 😁 w moim wykonaniu wolę bardziej wodnistą ale była pyszna polecam 😁

      • cukiereczek

        Cieszę się, że smakuje 🤤

  4. Półtalarki pisze sie osobno nie razem – pół talarki

    • Pani Aniu język polski jest trudnym językiem, zatem zanim pani zwróci komuś uwagę, to proszę miec samej odpowiednia wiedze. Pól piszemy łącznie z następującym po liczebniku wyrazem, gdy jest ono elementem wyrazu złożonego. Liczebnik „pół” może się łączyć z różnymi częściami mowy. Oto przykład:
      pół+rzeczownik: np. półbut, półmetek, półnuta, półautomat, półprofesjonalność; poltalarek.

      Autorka tekstu mogla tez zrobić literówkę. Naprawdę nie czepiajmy sie szczegolow.

      Pozdrawiam

  5. mar

    Bardzo smaczna zupka, łatwa w przygotowaniu, robi się ja z przyjemnością. Dziękuję za przepis. pozdrawiam

    • cukiereczek

      Mar bardzo się cieszę, że zupa przypadła Ci do gustu 😉

  6. Zupka pyszotka. Bardzo łatwo i szybko się robi. Dziękuję za przepis?

    • cukiereczek

      Adriana bardzo się cieszę, że zupa Ci smakowała 😉

  7. Jakiej firmy serkow używasz? Spotkalam się kiedyś z opinią, że najlepsze są do zup serki w “kielbasce” i nie wiem czy faktycznie inne gorzej się rozpuszczaja?

    • cukiereczek

      Gaga nie używam często serków topionych więc nie mam ulubionej firmy. Ale do tej zupy użyłam serków o kształcie prostopadłościennym. Nie zauważyłam, aby gorzej się rozpuszczały.

  8. Gorąco polecam. Zupa obłędna i szybka w wykonaniu

    • cukiereczek

      Anna cieszę się, że smakowała ?

    • A ja zamiast zupy zrobiłam z tego sos do makaronu. Nie dodałam po prostu wody i wyszło obłędne w smaku ???

      • cukiereczek

        Ooo super pomysł na sos do makaronu ?

  9. Wyśmienita zupa. Postanowiłem zrobić ją na Sylwestra. To był strzał w dziesiątkę. Zrobiłem ją z pulpetami. Polecam.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała 😉

  10. Doprawiałam doprawiałam i doprawić nie mogłam. ? ale ostatecznie smakowało mi i mojemu ❤️ a jeszcze lepsza była na drugi dzień. Polecam i pozdrawiam autorkę

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała 🙂

  11. Aż dwa litry wody? Nie jest to za dużo?

  12. Pyszna, zmniejszyłam ilość wody i składników bo jest to bardzo sycące danie 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała ?

  13. Bardzo smaczna zupka ?dziękuję za przepis i pozdrawiam ?

    • cukiereczek

      Polecam się na przyszłość ?❤️

  14. Zrobiłam, z bulionem warzywnym i wyszła idealna

    • cukiereczek

      Super! 😉

  15. Zupa jest pyszna gotuje z tego przepisu już od dawna!Polecam przepis

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

Zostaw odpowiedź