Naleśniki meksykańskie

To już szósty przepis w Tygodniowym Maratonie Naleśnikowym. Jako, że uwielbiam kuchnię meksykańską nie mogło zabraknąć przepisu na naleśniki w stylu meksykańskim. Są kolorowe, pikantne i bardzo sycące. O tym, że są smaczne nie muszę chyba pisać, bo jak z połączenia mięsa, fasoli, kukurydzy, pomidorów i sera mogłoby powstać coś niesmacznego? 🙂

Polecam te naleśniki na codzienny obiad. Świetnie się odgrzewają więc można je przygotować dzień wcześniej. Polecam je także na rodzinne spotkania i imprezy, domówki czy Sylwestra.

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

SKŁADNIKI (8 porcji):

  • NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
  • 4 jajka,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 szklanki wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 600g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 puszki kukurydzy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • SOS:
  • 800g pomidorów z puszki (2 puszki),
  • 1 papryczki chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Szczypta cukru,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • DODATKOWO:
  • 200g żółtego sera,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE: Na dużej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem całość przez kilka minut aż mięso się zarumieni. Wówczas dodajemy posiekaną drobną papryczkę chili i pokrojoną w małą kostkę paprykę. Smażymy razem 2 minuty. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy przyprawę meksykańską. Dusimy danie około 20 minut. Wówczas dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę z puszki oraz koncentrat. Mieszamy i dusimy jeszcze razem 5-10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdyby woda z sosu za szybko odparowała można podlać dodatkowo odrobiną wody. Powinniśmy otrzymać gęsty mięsny sos. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku.

SOS: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Sos powinien zgęstnieć.

Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go w rulon. Postępujemy tak z pozostałymi naleśnikami. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je przygotowanym sosem i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Życzę smacznego 🙂

 

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie





5 komentarzy

  1. Pyszne naleśniczki. Zjadłabym takie z chęcią 🙂

  2. pyszne naleśniki na obiad 🙂

  3. Bardzo lubię smaki meksykańskie:-)

  4. Powinnaś dostać Nobla za te naleśniki, są mega pyyyyyszne 🙂

    • cukiereczek

      Dzięki za miłe słowa 😀 Cieszę się, że naleśniki aż tak smakują 🙂

Zostaw odpowiedź