Mięso mielone po rosyjsku

Dzisiejszy wpis jest bardzo tematyczny bowiem wszyscy kibice siatkówki wiedzą, że dziś jest bardzo ważny dla Polski mecz z Rosją. Z tej okazji przygotowałam pyszne danie jednogarnkowe z nutą rosyjską. Mam jednak nadzieję, że przyniesie szczęście Polakom :-) A wracając do mięsa, przepis na nie znalazłam w kalendarzu. Od razu mnie zaintrygował ze względu na dodatek kwaśnej śmietany oraz papryki, którą uważam za charakterystyczną dla kuchni węgierskiej nie rosyjskiej. Danie wyszło bardzo smaczne, pasuje do niego bagietka, pasuje ryż czy makaron. Gorąco polecam :)

Składniki:

 

  • 600g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 300ml bulionu,
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 4 gałązki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • olej do smażenia,

 

Przygotowanie:

Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule kroimy w kostkę, a pora w krążki. Na oleju smażymy mięso mielone przez 10 minut, Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy razem 2 minuty. Kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i gałązki majeranku (bądź suszony) i dusimy pod przykryciem 5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Danie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką do smaku. Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.




Tak przygotowane mięso podajemy z bagietką lub makaronem. Życzę smacznego ;)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij