Śledzie w śmietanie

Na blogu znajdziecie kilkanaście pomysłów na przygotowanie ŚLEDZI. Dzisiaj dorzucam jeszcze jeden. Śledzie w śmietanie to połączenie śledzi, cebuli, słodkich jabłek i kwaśnej śmietany. A więc tylko 4 składniki. Śledzie najpierw moczymy, aby nie były takie słone. Cebulę kroimy w bardzo drobne piórka, a jabłka w słupki. Ważne jest użycie dobrego, słodkiego i kruchego jabłka np. lobo. Wszystkie składniki układamy warstwowo i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowane  śledzie najlepsze są po 2-3 dniach, gdy smaki się przegryzą.

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

SKŁADNIKI :

  • 500g filetów śledziowych matiasów,
  • 2 kruche i słodkie jabłka np. lobo,
  • 2 cebule,
  • 400g gęstej śmietany 18%,
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie zalewamy wodą i moczymy przez noc kilka razy zmieniając wodę. Po tym czasie dokładnie je odsączamy i kroimy w 2cm kawałki.

Cebule obieramy i kroimy w bardzo cienkie piórka. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie pałeczki. Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu i olejem.

W salaterce układamy kolejno: warstwę cebuli, warstwę jabłek i warstwę śledzi. Całość zalewamy śmietaną i odstawiamy.

Życzę smacznego :)

Uwaga:
1) Jeśli mamy bardzo ostrą cebulę to pokrojone umieszczamy na sitku i sparzamy.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij