Pancakes z batatów

Bataty są już ogólnie dostępne w większości sklepów. Pewnie po ich zakupie zastanawiacie się co z nich przygotować. Te słodkie ziemniaki mają wiele zastosowań. Możemy przygotować z nich m.in. zupę, frytki, placki na słodko i wytrawnie, ciasto. Wszystkie moje przepisy z ich wykorzystaniem znajdziecie w zakładce BATATY. Dziś polecam Wam pyszne placuszki, które będą idealne na śniadanie. Dzięki dodaniu do nich cynamonu i gałki muszkatołowej smakują naprawdę fajnie. Placki są już wystarczającą słodkie. Ale jeśli macie ochotę to możecie podać je polane miodem lub syropem klonowym. Dobrym dodatkiem będzie także jogurt naturalny.

Jeśli jeszcze nie jedliście batatów to pewnie zastanawiacie się jak smakują. Są słodkie w smaku i przypominają odrobinę dynię. Są bardzo łatwe w obróbce. Bardzo szybko robią się miękkie - możemy je upiec lub ugotować. Mają dodatkowo piękny żółty kolor.

Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej. Są dużo większe od polskich ziemniaków i mają charakterystyczny pomarańczowy kolor miąższu. W zależności od odmiany ten miąższ może być żółty lub biały. Swój kolor zawdzięczają karotenoidom beta-karotenu. Dzięki temu są dobre dla naszego wzroku. Zawierają wiele witamin i minerałów. Aby przemycić do organizmu jak najwięcej witamin najlepiej bataty upiec lub ugotować na parze i podać z odrobiną tłuszczu (bo beta-karoten rozpuszcza się w tłuszczach). Bataty nie są zbyt kaloryczne, gdyż w 1 porcji batatów (230g) znajduje się około 198kcal (pochodzących głównie z węglowodanów). Mają niski indeks glikemiczny =54 (mieszczący się w górnej granicy niskiego indeksu) więc na długo zapewniają uczucie sytości. Według najnowszych badań bataty są polecane diabetykom. Oczywiście należy pamiętać, aby jeść je z rozwagą.

Pancakes z batatów

Pancakes z batatów

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • 1 szklanka puree z batatów,

  • 1 duże jajko,

  • 1 i ¼ szklanki mleka,

  • 1 łyżka brązowego cukru,

  • 1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • ½ łyżeczki cynamonu,

  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 1 łyżka oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

PRZYGOTOWANIE PUREE Z BATATÓW: Jednego dużego batata obieramy i kroimy w kostkę 1x1cm. W rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy bataty. Wodę ponownie zagotowujemy i gotujemy ziemniaki do miękkości (około 5-10 minut). Bataty odcedzamy na sitku i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy je blebderem na gładki mus bądź rozgniatamy dokładnie widelcem.

PRZYGOTOWANIE PLACKÓW:

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałką muszkatołową. Do drugiej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy puree z batatów, mleko, cukier i mieszamy do połączenia (widelcem lub mikserem). Mokre składniki wlewamy do suchych mieszamy chwilkę do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy ją olejem za pomocą pędzelka przed każdym nałożeniem placuszków. Nabieramy po 1 łyżce ciasta i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy je około 2 minuty z jednej strony. Odwracamy je i dosmażamy jeszcze 1 minutę.

Placki podajemy same bądź polane syropem klonowym/miodem.

Z przepisu wyjdzie 2 duże lub 4 mniejsze porcje.

Życzę smacznego 🙂

Pancakes z batatów

Pancakes z batatów

Pancakes z batatów

Pancakes z batatów

 

Może spodobają Ci się także:

PANCAKES DYNIOWE

PANCAKES Z AWOKADO

KAROTKI Z SOSEM SEROWYM





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź