Pulpeciki w sosie chrzanowym

Przekonałam się już, że mięso z chrzanem tworzy świetne połączenie - ostatnio przygotowany przeze mnie schab w sosie chrzanowym wszystkim smakował. Postanowiłam poeksperymentować dalej i tym razem postawiłam na pulpeciki. Pulpeciki wyszły pyszne, a przede wszystkim są gotowane więc o wiele zdrowsze od smażonego mięsa. Całość połączyłam z ryżem pełnoziarnistym. Na pewno nieraz powtórzę ten obiad 🙂
Składniki:
  • mięso mielone 250g,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ bułki namoczonej w wodzie,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 litr bulionu lub wody,
  • śmietana 18% 4 łyżki,
  • mąka 3 łyżki,
  • chrzan 4 łyżeczki,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • tymianek,
  • pieprz
  • ryż pełnoziarnisty 200g
Przygotowanie:
 
Mięso mielone mieszamy dokładnie z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem żółtkiem i odciśniętą bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę lub bulion.

Wrzucamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je na talerz. Śmietanę mieszamy z mąką. Do bulionu pozostałego po gotowaniu pulpecików dodajemy chrzan. Kolejno dodajemy śmietanę z mąką i mieszamy dokładnie. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku przyprawami. Sos chwilę gotujemy, następnie dodajemy pulpeciki i mieszamy. Podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź