Paszteciki z wołowiną

Zajadam się tymi pasztecikami już od jakiegoś czasu, są takie pyszne więc przygotowuje je tylko na specjalne okazje, żeby mi się nie przejadły 🙂 Obowiązkowo warto podać je z czerwonym barszczem. Jeśli szukacie idealnego przepisu an paszteciki to ten właśnie taki jest. A nie byłoby ich, gdyby nie przepis Pani Matyldy, za który dziękuję serdecznie. Ja takie paszteciki na pewno przygotuje na świąteczny stół.
Składniki:
  • FARSZ:
  • wołowina 700g,
  • 1 ziele angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki,
  • 125 zimnego masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 20g drożdży,
  • szczypta soli,
  • kminek,
  • 1 białko

 

Przygotowanie:
 

Wołowinę gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, Po ugotowaniu mięso studzimy, powstałego bulionu nie wylewamy. Cebulę obieramy i szklimy na patelni. Dodajemy ją do mięsa i przekręcamy razem przez maszynkę. Do mięsa dodajemy kilka łyżek bulionu, żeby nie było suche, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem do momentu uzyskania grudek. Dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pokruszone drożdże, chwilkę siekamy i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wzdłuż na środek układamy porcję mięsa, przykrywamy ciastem, dokładnie zlepiamy brzegi, odcinamy resztę ciasta i wycinamy małe paszteciki. Paszteciki smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z czerwonym barszczem. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź