Schab zapiekany z boczkiem i pieczarkami pod śmietaną

Tak przygotowany schab świetnie smakuje podany z ziemniakami. Możemy wszystkie składniki przygotować dużo wcześniej, a zapiec razem tuż przed podaniem.

Schab zapiekany z boczkiem i pieczarkami pod śmietaną

Schab zapiekany z boczkiem i pieczarkami pod śmietaną

SKŁADNIKI (8 porcji):

  • 1 kg schabu,
  • 500g pieczarek,
  • 250g wędzonego boczku,
  • 2 duże cebule,
  • 500g śmietany kremówki (36%),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w plastry grubości 1 cm. Delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa. Rozbite plastry oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab partiami na rumiano z obu stron. Podsmażony schab układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.

Pieczarki dokładnie płuczemy. Następnie kroimy je w plasterki. Grzyby podsmażamy.

Boczek kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę.

Boczek wkładamy na suchą patelnię i smażymy kilka minut. Dodajmy cebulę i smażymy jeszcze kilka minut aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem.

Masę grzybową równomiernie rozprowadzamy na schabie.

Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu i wykładamy na wierzch zapiekanki.

Schab pieczemy 1 godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego :)

Uwaga:
1) 10 minut przed końcem pieczenia schab możemy posypać startym żółtym serem lub mozzarellą.

Może spodobają Ci się także:

SCHAB PO BAKOŃSKU

SCHAB ZAPIEKANY Z KURKAMI I POREM

KOTLET SCHABOWY W GRZYBOWEJ PANIERCE

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź