Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami

Zapraszam na pyszne pierogi. Pierogi z grzybami to dość znane i często stosowane połączenie. Ale czy jedliście kiedykolwiek pierogi z kaszanką? Są naprawdę smaczne, a jeśli dodamy do nich leśne grzyby to już niebo w gębie :-) Na pewno skradną niejedno męskie serce, polecam :-)
Składniki:

  • CIASTO:
  • 250g mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • letnia woda,
  • NADZIENIE:
  • 300g obranych leśnych grzybów,
  • 200g kaszanki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy i osuszamy. Siekamy je drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebule na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy kilka minut aż cała woda odparuję. Wówczas dodajemy kaszankę, rozdrabniamy ją i smażymy kilka minut mieszając, aż składniki się połączą i zarumienią.Pod koniec doprawiamy do smaku, dodając majeranek.




Farsz studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy wodę zarabiając ciasto. Gdy wyrobimy ciasto przenosimy się na stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię lub torebkę śniadaniową, aby nie obeschło. Drugą cześć rozwałkowujemy na cienki placek, Wycinamy szklanką koła i nakładamy porcje farszu. Zlepiamy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minuty do wypłynięcia. Pierogi podajemy na ciepło polane rozpuszczonym masłem. Można podać je również z podsmażoną na złoto cebulą. Życzę smacznego :)

Uwaga: 
1) Pierogi świetnie smakują także odgrzewane.
2) Do przygotowania pierogów można użyć dowolnych leśnych grzybów.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij