Mięsne grzybki czyli pieczarki faszerowane mięsem mielonym z sosem pomidorowym

Zapraszam dzisiaj na wspaniałe danie obiadowe czyli pieczarki faszerowane mięsem mielonym. Dzięki wspólnemu pieczeniu pieczarek i mięsa smaki wzajemnie się przenikają, a samo mięso wychodzi bardzo soczyste. Tak przygotowane pieczarki świetnie komponują się z domowym sosem pomidorowym. Nadziane pieczarki można zjeść na ciepło bądź na zimno, z pieczywem bądź ryżem czy ziemniakami. Warto je przygotować na większe rodzinne imprezy, bo świetnie się prezentują na talerzu, efekt murowany 🙂

pieczarki faszerowane mięsem mielonym z sosem pomidorowym

SKŁADNIKI:

  • 12 dużych pieczarek,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 150g żółtego sera,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1/3 papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Masło do smażenia,
  • SOS:
  • 2 puszki pomidorów krojonych (800g),
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • Słodka i ostra papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki. Następnie ostrożnie odcinamy ogonek i zostawiamy same kapelusze. Zostawiamy po małym kawałku z każdego ogonków, a resztę drobno siekamy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek oraz posiekane ogonki i podsmażamy je. Do miski wkładamy mięso, dodajemy podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą, pokrojoną drobno paprykę i mieszamy, doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy starty na tarce żółty ser, delikatnie mieszamy go z masą mięsną. Tak przygotowaną masą napełniamy pieczarki. W każdą pieczarką wciskamy pozostawiony ogonek. Układamy je na dużej blaszce. Pieczarki zapiekamy około 1 godziny w 180 stopniach. Jeśli zaczną się spiekać to należy przykryć je folią.

Gdy pieczarki się pieką przygotowujemy sos. Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy ją pomidorami z puszki i dodajemy koncentrat. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać i większość wody wyparuje, a sos zrobi się gęsty. W między czasie sos doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką oraz dodajemy oregano.

Pieczarki podajemy ułożone na sosie. Można podać do nich świeże pieczywo lub zjeść same.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) W trakcie pieczenia może nastąpić potrzeba odlania wody lub tłuszczu, który wytopi się z mięsa. Dlatego dobrze blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

pieczarki faszerowane mięsem mielonym z sosem pomidorowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź