SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 500g mąki,
- 250ml letniej wody,
- 12g cukru,
- 10g soli,
- 25ml oleju,
- 4g suszonych drożdży,
- NADZIENIE:
- 500g kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 50g suszonych grzybów,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duży filet z dorsza (400-500g),
- DODATKOWO:
- 1 jajko,
- Majeranek,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40x25cm.
Smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Na środek wykładamy filet z dorsza, a na nim układamy nadzienie. Zwijamy roladę, dokładnie ją zlepiamy. Roladę smarujemy resztą jajka i oprószamy majerankiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.