Kanie panierowane (a’la schabowy)

To już ostatni moment na znalezienie kani w lesie. Pewnie większość z Was zna smak smażonych kani. Niektórzy twierdzą, że są nawet lepsze od schabowego :) Kanie smażone tak jak schabowy to danie typowe polskie, nie może go zabraknąć w moim domu, gdy pojawią się kanie. Jemy je najczęściej z pieczywem. Przed usmażeniem kanie dokładnie oczyszczamy z leśnej ściółki. Odcinamy im nóżki, a pozostawiamy tylko kapelusze. Kania jest bardzo krucha – należy uważać, aby jej nie uszkodzić podczas czyszczenia.




Kanie panierowane (a’la schabowy)

Kanie panierowane (a’la schabowy)

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 4 średnie kanie,
  • 3 jajka,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • masło do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Kaniom odcinamy ogonki, pozostawiamy tylko kapelusze. Kapelusze dokładnie oczyszczamy. Kanie delikatnie płuczemy i osuszamy. Następnie oprószamy je solą i pieprzem z jednej strony i odstawiamy na kwadrans. Jajka roztrzepujemy. Kapelusze maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej (jak schabowego). Wkładamy je na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Podajemy z pieczywem.

Życzę smacznego  :)

Kanie panierowane (a’la schabowy)

Kanie panierowane (a’la schabowy)

Kanie panierowane (a’la schabowy)

Kanie panierowane (a’la schabowy)

4 komentarzy

  1. wieki nie jadłam, moja mama robiła pyszne:)

    • cukiereczek cukiereczek

      całe szczęście, że udało nam się znaleźć w tym roku kilka sztuk ;)

  2. kiedyś nazbierałam kani i nawet kilku grzybiarzy mi potwierdziło że to są kanie ale w sumie to nie odważyłam się ich przygotować i wyrzuciłam… boję się tych grzybów a ponoć takie smaczne :) zazdraszczam!

  3. Mniam bardzo je lubimy :-)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij