Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą oraz płatkami migdałów

Już czas najwyższy na wypieki z rabarbarem 🙂 Zapraszam na pyszne kruche ciasto do "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Kwaśny rabarbar przełamuje słodziutka beza, a do tego mamy maślane kruche ciasto oraz chrupiące płatki migdałów. To ciasto na pewno zasmakuje każdemu. Wśród mojej rodziny i znajomych zbierało same pozytywne opinie. Robi się je dość szybko, kruche ciasto i malinowy mus możemy przygotować dzień wcześniej. Polecam je na letni wypiek. Ciasto jest nieskomplikowane w przygotowaniu. Kruche ciasto można zagnieść dnia poprzedniego. Malinowy mus możemy także przygotować wcześniej.

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą oraz płatkami migdałów

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą oraz płatkami migdałów

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 200g mąki pszennej,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 50g cukru pudru,
  • 200g zimnego masła,
  • 4 żółtka,
  • MALINOWY MUS:
  • 400g malin,
  • 100-130g cukru,
  • RABARBAR:
  • 700g rabarbaru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • BEZA:
  • 4 białka,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • DODATKOWO:
  • 3 łyżki płatków migdałów

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy w folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy je w foremce. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Ciasto studzimy.

MALINOWY MUS: Maliny umieszczamy w rondelku, zasypujemy je cukrem. Wstawiamy na wolny ogień i gotujemy bez przykrycia około 15-20 minut. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gęsty mus, większość wody powinna odparować. Mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ilość cukru dobieramy do smaku. Gęstość musu sprawdzamy po przestygnięciu.

RABARBAR: Rabarbar obieramy i kroimy w 1cm kawałki. Umieszczamy go w misce i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Tuż przed wyłożeniem rabarbaru na ciasto mieszamy go krótko z połową musu malinowego.

BEZA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 30 sekund.

Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy połowę malinowego musu. Wykładamy rabarbar wymieszany z mąką i resztą konfitury, wyrównujemy. Na rabarbarze rozsmarowujemy pianę z białek. Pianę równomiernie posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączmy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Możemy użyć mrożonych malin – wówczas wcześniej ich nie rozmrażamy.

2) Zamiast malinowego musu możemy użyć konfitury malinowej (około 200g).

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem, malinami i bezą

Inspiracja: Kwestia Smaku





4 komentarzy

  1. Pyszne ciacho 🙂

  2. ślinka mi cieknie od patrzenia 🙂

  3. Obłędnie pyszne 🙂

  4. Pięknie wygląda 🙂 Pozdrawiam.

Zostaw odpowiedź