Ptysie z kremem rabarbarowym

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Sezon rabarbarowy w pełni, zachęcam do przygotowywania słodkości z rabarbarem np. takich ptysiów 🙂 Ptysie są bardzo wdzięcznymi smakołykami, bo możemy je nadziać dowolnym kremem, a nawet przygotować wersję wytrawną. Proponuję krem o słodko-kwaśnym smaku, w połączeniu z ciastem ptysiowym i posypką z cukru pudru stanowi świetne trio.

Ptysie z kremem rabarbarowym

Ptysie z kremem rabarbarowym

SKŁADNIKI :

  • PTYSIE:
  • 1 szklanka wody,
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 jajka
  • KREM:
  • 700g obranego rabarbaru,
  • 240g cukru,
  • 1 cytryna,
  • 500g serka mascarpone,
  • 20g żelatyny,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

PTYSIE: Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Całość zagotowujemy. Do wrzącego wywaru wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek i będzie gładka. Masę studzimy. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy ją, powinniśmy uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy szprycą okrągłe kształty. Zachowujemy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy je około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu kroimy je pół.

KREM: Rabarbar kroimy w małą kostkę, zasypujemy go cukrem i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie cukier się rozpuści, a rabarbar puści sok. Rabarbar wstawiamy na mały ogień, dodajemy sok i skórkę z cytryny, i gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie się rozpadać. Wówczas zdejmujemy go z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Masę odstawiamy, żeby ostygła, a następnie mocno chłodzimy. Wówczas miksujemy ją dodając po łyżce serka mascarpone. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowy krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim ptysie. Ptysie przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy je w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Kolor kremu może być lekko zielony lub różowy, zależy to od tego jakiego rabarbaru użyjemy.
  • Ilość cukru zależy od rabarbaru. Być może trzeba będzie go użyć mniej lub więcej.
  • Żelatynę możemy także rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i wówczas wymieszać z masą rabarbarową.
  • Rabarbar po wymieszaniu z żelatyną możemy wystudzić i dostawić na noc do lodówki. Masa stężeje, powstanie galaretka, wystarczy ją zmiksować z serkiem mascarpone.
Ptysie z kremem rabarbarowym

Ptysie z kremem rabarbarowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź