Bardzo lubię zupy kremy, a to moja kolejna propozycja na taką zupę, tym razem z jednym z moich ulubionych warzyw czyli cukinią. Jest naprawdę pyszna, rozgrzewa w chłodniejsze dni, dodatek curry naprawdę jej służy.
Składniki:
- 2-3 małe cukinie (około 750g),
- 2 średnie ziemniaki (około 200-250g),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka curry,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końcówkę i kroimy w kostkę (nie obieramy). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy wszystko razem na wolnym ogniu dodając curry przez 5 minut. Warzywa przekładamy do bulionu i gotujemy do miękkości, około 15-20 minut.
Po ugotowaniu zupę miksujemy na krem za pomocą blendera. Podajemy ze świeżym pieczywem. Aby zupa była gęstsza można dodać mniej bulionu, np. 800ml. Życzę smacznego 🙂
To moja ulubiona letnia zupa, dziekuje i polecam innym 🙂
Kalinka, my też ją uwielbiamy 🙂