Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Zapraszam na drożdżówki w wiosennym wydaniu czyli z dodatkiem rabarbaru. Rabarbar świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Idealnie pasuje do ciast ucieranych, kruchych czy drożdżowych. Drożdżówki z rabarbarem możecie przygotować na trzy sposoby. Mogą to być bułeczki tradycyjne (takie jak dziś Wam prezentuje), ale można wzbogacić je także o dodatek marcepanu czy budyniu. Bułeczki wychodzą mięciutkie i puszyste, maślane, mało słodkie (to kruszonka nadaje im słodyczy). Możecie podać je tak jak ja ze szklaneczką kompotu z rabarbaru. Będą idealne do zabrania na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej tortowej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 300ml mleka,
  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • ½ szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 60g masła,
  • DODATKOWO:
  • 400g rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.

Rabarbar kroimy w 1cm kawałki. Przed wyłożeniem na drożdżówki mieszamy go z cukrem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy porcję rabarbaru wymieszanego z cukrem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy bułeczki za pomocą pędzelka. Drożdżówkę posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dodajemy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.

Życzę smacznego 🙂

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką





10 komentarzy

  1. 🙂

    • cukiereczek

      Piękne 🙂

  2. U mnie też bułeczki z tego przepisu zamiast rabarbaru-truskawki?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ? Wyglądają pysznie.

  3. A kiedy uzyć jajko + łyżka mleka, które widnieją w składnikach przy rabarbarze?

    • cukiereczek

      Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim drożdżówki tuż przed pieczeniem.

      • Tak myślałam, zabrakło tej informacji w przepisie.

        • cukiereczek

          Już dopisuję 🙂

  4. Ela

    Ekstra drożdżówki 🙂

    • cukiereczek

      Pięknie wyszły, takie puszyste ?

Zostaw odpowiedź