Gulasz wołowy z pomidorami, papryką i marchewką

Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować gulasz wołowy z papryką. Dzisiejszy gulasz wzbogaciłam dodatkowo o pomidory i marchewkę. Przy przygotowaniu gulaszu z wołowiny należy pamiętać, aby nie solić mięsa przed smażeniem. Solę je dopiero w trakcie duszenia. Mięso duszę zazwyczaj długo (do 2 godzin) na wolnym ogniu. Warzywa dodajemy etapami, aby zdążyły zmięknąć, ale jednocześnie zachowały chrupkość. Proponuję podanie gulaszu wołowego z kaszą jaglaną – smakuje naprawdę pysznie. Ja od jakiegoś czasu jadam gulasz wołowy tylko z kasza jaglaną. Będą do niego pasowały także ziemniaki czy kluski. Do gulaszu nie musimy podawać już surówki, bo zawiera dużo warzyw.

Gulasz wołowy z pomidorami, papryką i marchewką

Gulasz wołowy z pomidorami, papryką i marchewką

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 700g wołowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 pomidory,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,

PRZYGOTOWANIE:

Wołowinę kroimy w większą kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w większą kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wkładamy mięso i obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Mięso przekładamy do większego garnka. Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wkładamy cebulę. Smażymy kilka minut aż cały tłuszcz z mięsa się wytopi. Cebulę  przekładamy do mięsa.

Na patelnię wlewamy ½ szklanki wody i zagotowujemy ją. Zeskrobujemy smaczki mięsa. Zawartość patelni przelewamy do garnka.  Mięso w garnka zalewamy taką ilością wodą, aby zakryła mięso cienką warstwą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotowujemy. Następnie wołowinę dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 h.

Po tym czasie do mięsa dodajemy marchewkę i przyprawy. Dusimy przez 30 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i pomidory. Dusimy jeszcze 20-30 minut tzn. do miękkości papryki.

Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do gulaszu i szybko mieszamy. Gulasz zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego 🙂

Gulasz wołowy z pomidorami, papryką i marchewką

Gulasz wołowy z pomidorami, papryką i marchewką

2 komentarzy

  1. Na pewno posmakowałby mojemu narzeczonemu 🙂

  2. ja ostatnio lubię robić gulasze w piekarniku lub wolnowarze, bo nie muszę pilnować 🙂 pyszny obiad 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij