Drożdżówki ze śliwkami

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Gdy za oknem buro i ponuro, ja piekę te jesienne drożdżówki. Sezon na śliwki powoli się kończy, warto je wykorzystać do wypieków. Drożdżówki są pyszne, mają maślany smak, soczyste śliwkowe nadzienie i słodką, chrupiącą kruszonkę. Najlepiej smakują z kubkiem gorącej herbaty. Możemy je zjeść na śniadanie lub deser, zabrać do szkoły na drugie śniadanie. Któż z nas nie przepada za drożdżówkami? 🙂

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej tortowej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 300ml mleka,
  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • ½ szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 60g masła,
  • DODATKOWO:
  • 500g śliwek węgierek
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Śliwki myjemy i osuszamy. Śliwki dzielimy na pół i usuwamy pestki.

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy połówki śliwek, układamy je ciasno. Drożdżówki posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła wkładamy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.

Życzę smacznego  🙂

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź