Tak przygotowane młode ziemniaki mogą stanowić osobny posiłek lub dodatek do dań mięsnych. My zjedliśmy ją z kurczakiem w panierce parmezanowej. Sałatkę przygotowujemy poprzez wymieszanie warzyw z sosem jogurtowym (bądź jogurtowo-majonezowym). Nie pomijajmy koperku - pasuje idealnie do młodych ziemniaków.
SKŁADNIKI :
- 750g malutkich młodych ziemniaków,
- 150g rzodkiewek,
- SOS:
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (lub 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego i 3 łyżki majonezu),
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki skrobiemy. Płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Gotujemy je do miękkości ze szczyptą soli. W tym czasie umyte i osuszone rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Łączymy ze sobą składniki sosu. Sos doprawiamy do smaku. W misce umieszczamy ziemniaki i rzodkiewki, dodajemy sos i mieszamy. Sałatka jest gotowa.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do przygotowania sałatki najlepiej wybrać małe młode ziemniaki.
Sałatka jest pyszna. W sam raz na lato, kiedy wszystkie produkty młode i świeże ?? Polecam ??
Jagoda bardzo się cieszę, że smakowała 😉