Gulasz to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Należy do dań jednogarnkowych. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym garnku i razem dusimy do miękkości mięsa. Możemy przygotować go z mięsa wieprzowego, wołowego, a nawet kurczaka. Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami, a nawet z makaronem. Super dodatkiem będą również kopytka czy kluski śląskie. Proponuję przygotowanie szybkiego gulaszu z suszonymi grzybami i zielonym groszkiem. Z uwagi na obecność groszku nie trzeba koniecznie podawać do obiadu surówki czy ogórków.
SKŁADNIKI (4-5 porcji):
- 600g szynki wieprzowej,
- 40g suszonych grzybów,
- 200g zielonego groszku (świeżego bądź mrożonego),
- 2,5-3 szklanki wody,
- 2-3 łyżki mąki,
- Sól,
- Pieprz,
- Smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy je do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy je, a powstały wywar grzybowy zachowujemy. Gdy grzyby ostygną kroimy je w paski lub drobniejsze kawałki.
Mięso kroimy w kostkę około 1-1,5cm. Do miski wsypujemy mąkę.
W głębokiej patelni lub garnku rozpuszczamy smalec. Mięso panierujemy w mące, strzepujemy jej nadmiar, i smażymy na mocno rozgrzanym smalcu na rumiano z każdej strony. Dodajemy pokrojone suszone grzyby. Całość zalewamy wywarem z grzybów – około 2,5-3 szklanki (jeśli nie mamy go aż tyle, to dolewamy wody), dodajemy szczyptę soli i pieprzu i zagotowujemy. Gulasz dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 50 minut. Gulasz co jakiś czas mieszamy, bo mąka może przywierać do dna. Po tym czasie dodajemy zielony groszek i dusimy jeszcze około 10 minut aż groszek zmięknie. Jeśli gulasz jest za mało gęsty to dodajemy 1-2 łyżeczki mąki przez sitko bezpośrednio do gulaszu cały czas mieszając. Jeśli gulasz jest za gęsty to podlewamy go odrobiną wody.
Życzę smacznego 🙂
uwielbiam gulasze z dodatkiem grzybów – pycha!
Z dodatkiem grzybów to mój ulubiony gulasz 🙂