Pancakes z awokado

Pyszne i zdrowe placuszki z dostatkiem awokado. Smażymy je na suchej patelni (lub z minimalną ilością tłuszczu) – warto więc wybrać patelnie z nieprzywierającą powłoką. Najlepiej smakują podane z konfiturą truskawkową lub dżemem, oprószone cukrem pudrem. Mają neutralny smak więc możemy je też podawać na wytrawnie.

Pancakes z awokado

Pancakes z awokado

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 225g mąki pszennej,

  • 1 łyżka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżka cukru,

  • 2 jajka,

  • 325ml mleka,

  • 2 dojrzałe awokado,

  • Szczypta soli,

  • Ewentualnie olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Umieszczamy je w misce i rozgniatamy widelcem na puree. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i cukier. Ubijamy je trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę ciągle ubijając. Na koniec dodajemy awokado, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją minimalną ilością oleju. Nakładamy po jednej łyżce ciasta i smażymy placki. Placki smażymy 1-2 minuty z jednej strony, odwracamy i smażymy 1-2 minuty z drugiej strony.

Placki podajemy na słodko lub wytrawnie.

Życzę smacznego 🙂

Pancakes z awokado

Pancakes z awokado

Pancakes z awokado

Pancakes z awokado





6 komentarzy

  1. bardzo fajny pomysł na placuszki 🙂

    • cukiereczek

      Polecam, są pyszne 😉

  2. Ala

    Rewelacja, zrobiłam wczoraj na śniadanie! Zjadłam z dżemem, są miękkie, puszyste.

  3. cukiereczek

    Anulka pięknie wyglądają 🙂 cieszę się, że smakowały 🙂 A domowe przetwory owocowe znajdziesz tutaj https://gotujzcukiereczkiem.pl/przetwory/ – jest tam m.in. przepis na konfiturę truskawkową 🙂

  4. Takich nie robiłam, musze spróbować 🙂 Pozdrawiam Kasiu 🙂

    • cukiereczek

      Dorota gorąco polecam 🙂

Zostaw odpowiedź