Pyszne i zdrowe placuszki z dostatkiem awokado. Smażymy je na suchej patelni (lub z minimalną ilością tłuszczu) – warto więc wybrać patelnie z nieprzywierającą powłoką. Najlepiej smakują podane z konfiturą truskawkową lub dżemem, oprószone cukrem pudrem. Mają neutralny smak więc możemy je też podawać na wytrawnie.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
225g mąki pszennej,
-
1 łyżka proszku do pieczenia,
-
1 łyżka cukru,
-
2 jajka,
-
325ml mleka,
-
2 dojrzałe awokado,
-
Szczypta soli,
-
Ewentualnie olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Umieszczamy je w misce i rozgniatamy widelcem na puree. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i cukier. Ubijamy je trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę ciągle ubijając. Na koniec dodajemy awokado, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją minimalną ilością oleju. Nakładamy po jednej łyżce ciasta i smażymy placki. Placki smażymy 1-2 minuty z jednej strony, odwracamy i smażymy 1-2 minuty z drugiej strony.
Placki podajemy na słodko lub wytrawnie.
Życzę smacznego 🙂
bardzo fajny pomysł na placuszki 🙂
Polecam, są pyszne 😉
Rewelacja, zrobiłam wczoraj na śniadanie! Zjadłam z dżemem, są miękkie, puszyste.
Anulka pięknie wyglądają 🙂 cieszę się, że smakowały 🙂 A domowe przetwory owocowe znajdziesz tutaj https://gotujzcukiereczkiem.pl/przetwory/ – jest tam m.in. przepis na konfiturę truskawkową 🙂
Takich nie robiłam, musze spróbować 🙂 Pozdrawiam Kasiu 🙂
Dorota gorąco polecam 🙂