Schab po bakońsku

Kto mnie zna ten wie, że najbardziej ze wszystkich potraw uwielbiam przygotowywać mięsa. Zainspirowana więc przepisem znalezionym na opakowaniu papryki słodkiej przygotowałam pyszne danie kuchni węgierskiej, a mianowicie schab po bakońsku. Potrawa ta powstaje z duszenia kilku składników: schabu, pieczarek, boczku i papryki. Całość doprawiona jest oczywiście słodką papryką. Sos, który powstaje, jest kremowy i delikatny w smaku. Nie należy zbyt mocno go przyprawiać, aby zachować tą delikatność.

Przy przygotowaniu dania nie napracowałam się zbytnio, najdłużej zeszło mi z krojeniem składników. Samo smażenie i duszenie to już naprawdę chwilka, zatem polecam ten schab na co dzień 🙂 Myślę, że równie dobrze sprawdzi się w postaci wykwintnego obiadu.

Z podanych proporcji wychodzą 2-3 porcje obiadowe.

Schab po bakońsku

Schab po bakońsku

SKŁADNIKI:

  • 4 kotlety schabowe (około 0,5kg),
  • 1 cebula,
  • 150g pieczarek,
  • 1 papryka,
  • 1 pomidor,
  • 100g wędzonego boczku,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2-3 łyżeczki mąki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki (możemy je również obrać). Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w pół krążki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Boczek (niezbyt tłusty) kroimy w kostkę.

Kotlety schabowe rozbijamy, ale nie za mocno. Oprószamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety na rumiano. Wyjmujemy je, a na patelnię kładziemy cebulę i boczek. Smażymy je razem kilka minut aż cebula się zeszkli, a boczek się zarumieni. Wówczas dodajemy pieczarki, smażymy razem aż woda z pieczarek odparuję. Wtedy dodajemy słodką paprykę i dokładnie mieszamy. Do zawartości patelni dodajemy mięso, podlewamy wodą tak, aby zakryła cienką warstwą mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Dodajemy paprykę i pomidora, mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie (ale nie powinna się rozpadać, powinna pozostać jędrna). W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy kilka łyżek wywaru z suszenia mięsa, aby zahartować śmietanę. Wlewamy śmietanę na gotujący wywar i szybko mieszamy, aby się nie zważyła, zagotowujemy. Danie doprawiamy do smaku.

Schab z sosem podajemy z ryżem lub kluseczkami.

Życzę smacznego 😉

Uwaga:

  • Ilość mąki zależy od tego, ile daliśmy wody do sosu. Być może wystarczy już 2 łyżeczki, a może trzeba będzie dać więcej.
  • Zamiast schabu możemy wykorzystać karkówkę, polędwiczkę czy szynkę wieprzową.
  • Aby danie było jeszcze bardziej kolorowe warto użyć żółtej lub zielonej papryki.
Schab po bakońsku

Schab po bakońsku

Schab po bakońsku

Schab po bakońsku

 

Schab po bakońsku

Schab po bakońsku





3 komentarzy

  1. Wygląda pysznie ;-0 …. właśnie myślałam jak zrobić schab ,,inaczej,, Dziękuję za ,,podpowiedż,, pozdrawiam 😉

  2. Pyszny schabik . Mojej rodzince bardzo smakował 🙂

    001_931

    • cukiereczek

      Malesia3 cieszę się, że smakował 🙂

Zostaw odpowiedź