Pieczarki smakują wyśmienicie w zupie pieczarkowej czy kremowym sosie pieczarkowym, sałatka z nimi jest naprawdę pyszna. A co powiecie na pieczarkowy strogonov? Jest to propozycja na bezmięsny obiad, można go wówczas podać z ryżem bądź pieczywem. Taki pieczarkowy sos może być także dodatkiem do innych dań, np. do zwykłęgo kotleta schabowego czy pieczonych mięs. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jest naprawdę proste 🙂 W smaku przypomina znany i lubiany strogonov.
SKŁADNIKI:
- 500g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3-4 średnie ogórki konserwowe,
- 100g śmietany 18%,
- 4 -5 łyżek ostrego ketchupu,
- 400ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka mąki,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki bazylii,
- Masło do smażenia,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki kroimy w plasterki, ogórki w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Na jednej patelni szklimy cebulę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pieczarki na rumiano. Cebulę przekładamy do pieczarek, dodajemy ogórki, przyprawy i mieszamy.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut pod przykryciem. W tym czasie śmietanę mieszamy z ketchupem i mąką. Dodajemy również kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Masę wlewamy na patelnie i mieszamy, należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Chwilkę jeszcze gotujemy aż masa zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Danie podajemy z ryżem, makaronem bądź pieczywem.
Życzę smacznego 🙂