Strogonov pieczarkowy

Pieczarki smakują wyśmienicie w zupie pieczarkowej czy kremowym sosie pieczarkowym, sałatka z nimi jest naprawdę pyszna. A co powiecie na pieczarkowy strogonov? Jest to propozycja na bezmięsny obiad, można go wówczas podać z ryżem bądź pieczywem. Taki pieczarkowy sos może być także dodatkiem do innych dań, np. do zwykłęgo kotleta schabowego czy pieczonych mięs. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jest naprawdę proste 🙂 W smaku przypomina znany i lubiany strogonov.

SKŁADNIKI:

  • 500g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3-4 średnie ogórki konserwowe,
  • 100g śmietany 18%,
  • 4 -5 łyżek ostrego ketchupu,
  • 400ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka mąki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki bazylii,
  • Masło do smażenia,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki kroimy w plasterki, ogórki w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Na jednej patelni szklimy cebulę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pieczarki na rumiano. Cebulę przekładamy do pieczarek, dodajemy ogórki, przyprawy i mieszamy.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut pod przykryciem. W tym czasie śmietanę mieszamy z ketchupem i mąką. Dodajemy również kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Masę wlewamy na patelnie i mieszamy, należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Chwilkę jeszcze gotujemy aż masa zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Danie podajemy z ryżem, makaronem bądź pieczywem.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź