Składniki:
- 1/2 kg kapusty kwaszonej,
- 1/2 kg podgrzybków,
- 1/2 cienkiej kiełbasy,
- 1/2 kg cebuli,
- 1-1,5 szklanki wody,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Na tłuszczu pozostałym po grzybach podsmażamy kiełbasę, zaś cebulkę szklimy na maśle. Kapustę po ugotowaniu dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników. Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej dnia następnego, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zmieniamy wodę podczas gotowania 2-3 razy.
2) Bigos możemy przygotować również porą zimową. Wystarczy świeże grzyby pokroić w kostkę i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, następnie zamrozić. Kiedy chcemy przygotować bigos grzyby rozmrażamy i obsmażamy przez 5 minut.