SKŁADNIKI:
- 2 duże jogurty greckie (razem około 700-800g),
- 1 czubata łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- pęczek oregano
PRZYGOTOWANIE:
Oregano drobno siekamy. Do wysokiego naczynia wkładamy jogurty, dodajemy sól i czosnek oraz posiekane oregano. Miksujemy na średnich obrotach miksera przez 2 minuty. W misce umieszczamy dużą gazę złożoną na kilka części. Chwytamy ją za cztery końce, a do środka wlewamy masę jogurtową.
Najlepiej robić to w 2 osoby lub posłużyć się małą miską. Gazę ciasno skręcamy i związujemy. Wieszamy ją na np. na klamce okna wewnątrz pomieszczenia. Pod spodem ustawiamy naczynie, do którego będzie kapał płyn. Tak przygotowany pakunek zostawiamy na 24 godziny. Okno, na którym wisi gaza powinno być otwarte, aby zapewniony był przewiew. Zimą gazę możemy trzymać w temperaturze pokojowej. Po dobie serek wyjmujemy z wnętrza gazy i podajemy ze świeżym pieczywem i pomidorem, ogórkiem itp. Życzę smacznego 🙂