Jesienią czy też późnym latem, gdy tylko pojawią się grzyby, przygotowuję je na różne sposoby. Porcję wkładam do słoika, ale to pokażę Wam w najbliższym czasie, część mrożę, a resztę zjadamy na bieżąco np. w pierogach, w krokietach czy też podane w sosie. Dzisiejsze roladki to pomysł na bardzo sycące, pachnące lasem danie. Całość podana z kremowym sosem śmietanowym. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody. Polecam 🙂
Składniki:
- 4-5 plastrów schabu (około 500g),
- 1 mała cebula,
- 350g obranych leśnych grzybów,
- 2 łyżki sera żółtego,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- sól
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- SOS:
- 1 szklanka bulionu,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżeczki mąki,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Schab rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Grzyby płuczemy, większe kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy je i siekamy w kostkę. Cebulę kroimy i szklimy na oleju.
Dodajemy ją do grzybów, dodajemy również ser i natkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Przygotowany farsz wykładamy na mięso i zwijamy ciasno roladki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim roladki. Roladki zapiekamy około 40-50 minut w 180 stopniach. Jeśli zaczną się spiekać należy je przykryć folią. 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Bulion zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku. Roladki podajemy polane sosem. Świetnie pasują do nich ziemniaki z wody. Życzę smacznego 🙂