Składniki:
- 200 g mąki,
- 2 żółtka,
- 65 g cukru pudru,
- 130 g zimnego masła,
- 250g jagód,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 4 łyżki wody,
- 6 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka wody,
- mascarpone 275g,
- kilka jagód do dekoracji,
- złote kulki do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy ją na 1h do lodówki. Kolejno ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki smarujemy cienką warstwą masła przy pomocy pędzelka. Z placka wycinamy szklanką małe placki i wylepiamy nimi foremki. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut aż się zarumienią. Jagody płuczemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i wstawiamy na mały gaz.
Podgrzewamy kilka minut aż cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i szybko mieszamy. Masę przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do przetartych jagód, mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki. Babeczki ozdabiamy jagodami i złotymi kulkami oraz listkami mięty. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego 🙂