Ponieważ mam teraz troszkę wolnego czasu to dogadzam sobie pysznymi daniami 🙂 Byłam we wtorek na jagodach, wspólnie z siostrą i nazbierałyśmy ich całkiem sporo. Nie mogło więc zabraknąć u mnie śniadanka z jagodowym akcentem 🙂 Pierwsze co zrobiłam z naszymi jagodami to właśnie placuszki. Świeże placuszki są puszyste, lekkie, świetnie smakują posypane cukrem pudrem. Placki jadłam również na zimno i też mi smakowały. Myślę, że można je z powodzeniem zabrać na piknik.
Częstujcie się i miłego dnia Wam życzę 🙂
Składniki:
- 2/3 szklanki jagód,
- 2 szklanki maślanki,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- cukier puder
Przygotowanie:
Placuszki smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu (na patelni teflonowej) lub na minimalnej ilości tłuszczu, na wolnym ogniu. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smakują wspaniale na ciepło i na zimno. Życzę smacznego 🙂